Selam arkadaşlar! 🙋 Trendyol’da satış yapanlar olarak hepimizin ortak hayali: Ürünlerimiz vitrinde parlasın, satışlar patlasın! Ama işte o reklam işi bazen “para yatırdım, naber?” dedirtiyor. 😅 Trendyol Ads kullanırken karşılaştığımız dertleri ve bu dertlere nasıl çare bulacağımızı konuşalım. Hem tüyolar vereyim, hem de senin deneyimlerini öğrenelim. Hazırsan, başlıyoruz!
- Bütçe Sıkıntısı: “Reklama Para Döküyorum, Ama Geri Dönüş Yok!”
Sorun: Trendyol Ads’e para yatırıyorsun, ama tıklama başına maliyet uçuyor, satışlar yerinde sayıyor. “Bu parayla ne yapardım ben!” diye hayıflananlar el kaldırsın. 🙋
Çözüm Arayışı:
Küçük bütçelerle başla. Mesela, günlük 20-30 TL’lik test kampanyaları yap, hangi ürün tutuyor gör.
Anahtar kelimeleri iyi seç. “Ayakkabı” gibi genel kelimeler yerine “siyah deri kadın sneaker” gibi spesifik kelimeler kullan. Böylece yanlış tıklamaların önüne geçersin.
Sen ne yapıyorsun? Bütçeni nasıl yönetiyorsun, işe yarayan bir taktik buldun mu?
- Reklamların Görünmüyor: “Niye Kimse Tıklamıyor?”
Sorun: Reklam verdin, ama ürünün hâlâ arama sonuçlarının dibinde. Müşteri sanki seni görmüyor, moral bozuluyor. 😒
Çözüm Arayışı:
Ürün sayfanı optimize et. Başlık, açıklama ve görseller kaliteli olmazsa, reklam da kurtarmaz. Mesela, net ve çekici görseller kullan, başlığa popüler anahtar kelimeler ekle.
Trendyol’un “Sponsorlu Ürün” özelliğini kullan. Ama dikkat, her ürüne reklam verme; en çok satan veya yüksek kârlı ürünlere odaklan.
Soru: Reklamın görünmesi için ne gibi hileler keşfettin? Paylaş da öğrenelim!
- Reklam Analitiği Karmaşası: “Bu Raporlar Ne Anlatıyor?”
Sorun: Trendyol’un reklam paneli bazen kuantum fiziği gibi! Hangi reklam ne kadar kazandırdı, neye para harcadın, anlamak zor. “Tıklama başı maliyet neymiş, niye bu kadar ödedim?” diye düşünüyorsun.
Çözüm Arayışı:
Trendyol Ads panelindeki “Dönüşüm Oranı” ve “ROI” (yatırım getirisi) metriklerine odaklan. Hangi kampanya kâr getiriyor, hangi ürün zarar yazıyor, bunları not et.
Haftalık rapor çıkar. Mesela, Excel’e verileri çekip hangi anahtar kelimeler işe yarıyor, analiz et.
Hadi konuşalım: Reklam raporlarını nasıl okuyorsun? Basit bir yöntemin var mı?
- Kampanya Seçimi: “Hangi Reklam Türünü Kullansam?”
Sorun: Trendyol’da sponsorlu ürün, ana sayfa reklamları, kategori banner’ları derken kafa karışıyor. “Hangisi benim için doğru?” diye soruyorsun.
Çözüm Arayışı:
Yeni başlayanlar için “Sponsorlu Ürün” reklamları ideal. Arama sonuçlarında ürününü öne çıkarır.
Bütçen bolsa, özel kampanya dönemlerinde (11.11, Yılbaşı) ana sayfa banner’larına yatırım yap. Ama önce test et!
Senin favorin ne? Hangi reklam türü sana daha çok satış getirdi, anlat bakalım!
Birlikte Çözelim!
Trendyol reklamları hem dost hem düşman. 😄 Bazen satışları uçuruyor, bazen cüzdanı eritiyor. Senin en büyük reklam derdin ne? Veya “vay be, bu taktik süper işledi!” dediğin bir strateji var mı? Yorumlara yaz, hepimiz faydalanalım! 🚀